Alle scholen zijn weer begonnen… Mijn neefje is nu een zogenaamde ‘brugpieper’ geworden. De naam brugpieper, brugger, brugsmurf, kleintje gebruiken de ouderejaars op de middelbare school als een soortvan scheldwoord voor nieuwelingen het eerste jaar. Zo gaat dat, vervelend natuurlijk, maar vaak als de brugpieper, pieper af is, gaat die het zelf gebruiken. Zo blijven bruggers ‘in leven’ gehouden. Zeer spannend zo’n nieuw begin van de veilige basisschool naar de grote middelbare. Het gevoel kan ik nu zelfs nog oproepen. Onwennig, onzeker, onbeholpen, verlegen met enkel het verlangen ook ervaren te zijn en… er uiteraard bij te horen. In het programma Man Bijt Hond volgt men “de verse lading scholieren” overal waar ze maar rondhangen. Zo komt de eerste schooldag aan de orde en hoor ik zeggen: “best wel moeilijk, ik was eerst de grootste van de klas nu de kleinste. Een soort opnieuw naar de kleuterschool gaan…” Over de schooltas zijn de meningen duidelijk, een Kipling rugtas is de vereiste. Ook hoe je um moet dragen, om je elleboog laten hangen of met één band over je schouder. De agenda’s hebben de meeste jonkies geen kaas van gegeten, veel te snoezig of te groot. Kortom niet stoer genoeg. Als je haar maar goed zit… Uit zijn staartjes, vlechten en veertjes, brrr. Het Justin Bieberkapsel zie je stiekum wel terug bij the boy’s. En in het klaslokaal wordt menig haartje ‘ge-stijld’, wat absoluut niet kan volgens de oudere jaars. Qua kleding, spieken we ook hoe de brugklasser zich door de eerste tijd heen slaat… Wat is er aangeschaft om zo min mogelijk door de mand te vallen? Nou, echte merkkleding. Wat opvalt is dat de pieper zeer zelfbewust kleding uitkiest en daar een duidelijke mening over heeft. Niet te opvallend, wel met meerdere kettingen, petjes en aparte brillen.
Ik snap trouwens niet zo goed waarom brug- of andere piepers nog met zware tassen moeten sjouwen. Is dat niet allemaal achterhaald met tablets? In verpleeghuizen gaat zelfs de i-pad al mee tot aan het bed. Is het gebruik niet standaard op een middelbare school? Onder mobiele apparatuur vallen volgens het CBS laptop, tablet en smartphone. Ik las dat er fraaie mediatheken, mooie computerlokalen zijn, maar… waar het aan ontbreekt is de kennis over onze veranderende wereld. Docenten en medewerkers op een school hebben onvoldoende kennis van online-media. Verrrassend. Ik heb daar ook een lacune, maar ik geef geen les. Je zou toch denken dat als 86% van de Nederlandse jongeren tussen de 12-25 jaar mobiel online zijn er wel wifi of oplaadpunten voor mobiels zouden zijn in een leslokaal. Dat is niet zo.
Hmm, volgens mij kunnen de brugpiepers de docenten nog wel iets bijleren. Althans, ik zou verlegen worden als docent en er ook ‘bij willen horen’ met kennis over de prachtige wondere wereld van de multimedia…
nieuwe boeken, zware tassen
saaie gangen vol met jassen
telkens weer
zo’n grote vent
die doet alsof je een kleuter bent
lange gangen, volle trappen
doelwit zijn van flauwe grappen
gelukkig,
duurt het maar een jaar
dan staan nieuwe piepers klaar
en ik zal dan
als grote vent
al helemaal zijn gewend
zal ik, als ze’t me vragen
ook weer piepers plagen?
Brugpieper-gedicht-schrijver onbekend
Hi Rita, beetje late reactie, maar je neefje doet het goed als brugpieper, zelfs zonder Kipling rugtas. Het huiswerk is wennen, maar voor de “groten” moet je gewoon ff weg duiken en dan gaat het goed zegt hij. Schoolkamp afgelopen week was “vet gaaf” dus.
Lieve Rita
Wij zijn onder de indruk van je creativiteit en je productiviteit. Geweldig.
Wij hebben je gemist en hopen je weer gauw te zien.
“Kom terug”
Als ik die woorden eens zo zacht kon zeggen
dat niemand ze kon horen,
dat niemand zelfs kon denken
dat ik ze dacht…
en als iemand dan terug zou zeggen
of desnoods alleen maar terug zou denken
op een ochtend:
“Ja”.
Toon Tellegen
Rita, wat een leuke foto van die piepertjes!
Het is waar, dat die jongeren veel meer weten en kunnen met die multimedia. Ik moet je zeggen, dat ik er ook heel blij mee ben en dat het soms verslavend werkt.
Wat ik een groot gevaar vind is dat die kinderen al Sms’end op de fiets rond rijden en dat volwassenen al telefonerend achter het stuur zitten.