En Theo Jansen schiep het strandbeest… Van PVC-buizen met echte ‘vleugels’ en een windmaag zodat het zichzelf kan voortbewegen. De manshoge strandbeesten lopen lenig en parmantig met de neus in de wind over het strand. ‘Het strandbeest’ kan niet zwemmen, houdt niet van water en heeft dus een ingebouwde voelspriet om de zee te ontwijken.
Theo zegt in een interview met Ivo Niehe dat hij door het maken van de strandbeesten meer begrijpt over het ontstaan van het leven. Zo heeft hij aan zijn beesten ook moeten sleutelen. Ze liepen niet echt ‘lekker’ en vielen om bij zijwind. Ook waren ze afhankelijk van diezelfde wind die uiteraard al dan niet uit een verschillende hoek waait. Theo geeft zijn beesten allemaal een latijnse naam. Bijvoorbeeld: Animaris Umerus, -Rhinoceros & -Gubernare. Strandbeesten ‘moeten’ zich nuttig maken. Zo zijn zij al ingezet om zand van het strand naar de duinen te brengen om deze te versterken.
De blik van deze grote en ook bescheiden kunstenaar, is gericht op een bijzondere toekomst van zijn strandbeesten. Hij ziet ze eerdaags autonoom rondscharrelen op het strand. En zich reproduceren door al het afval te gebruiken wat daar te vinden is. Iets wat mij niet zou verbazen als je de gedrevenheid en gepassioneerdheid ziet waarmee Theo Jansen ze maakt. Hij heeft kunst en techniek prachtig samengebracht.
Theo studeerde Natuurkunde in Delft en is daarna kunstschilder geweest tot 1980. In dat jaar bouwde hij een UFO en liet dit gevaarte van 5 meter doorsnede met knipperlicht en geluid over Delft vliegen. Heel de stad in rep en roer uiteraard. Theo had gehoopt dat zijn creatie zou kunnen vliegen en dat deed het ook. In een klap werd hij ‘beroemd’ en zijn voorliefde voor de techniek was weer gewekt. Dit is de opstap geweest naar zijn technische kunst. Eerst werden dat reallife schilderijen, gemaakt met een verfmachine. Daarna droomde hij over 3D beesten. In zijn column in de Volkskrant schreef hij hierover. Dat werd een stok achter de deur om ook echt strandbeesten te gaan maken. Hij toog naar de winkel en kocht wat electriciteitsbuizen, die waar we vroeger besjes mee schoten, ging aan de slag en was verkocht. In principe was Theo Jansen op functionaliteit gericht, niet zozeer op schoonheid. Beiden werden echter waar. De beesten werden wonderschoon en functioneren inmiddels soepel. Inmiddels heeft Theo wereldwijd succes met zijn strandbeesten. Ze zijn op alle continenten te zien, van Tokio tot New York.
Nou laat je verrassen. Misschien kom je deze unieke strandbeesten tegen op Scheveningen. De pier is failliet, misschien nu een mooi onderkomen voor deze sprookjesachtige Animalis… Ga ze maar eens bekijken op http://www.strandbeest.com/
Ik had drie beestjes
drie beestjes van steen
een vogeltje
een veulentje
een varkentje.
Ze braken stuk
ik heb ze gelijmd
’t is bijna gelukt.
Ik heb drie beestjes
drie beestjes van steen
een volentje
een veukentje
een vargeltje…
Joke van Leeuwen
Fantastisch deze creativiteit!
Ik heb zijn beesten nog nooit op het strand gezien, dat is nog een wens van mij.
Fijn, dat je er over geschreven hebt.
Rita, ik wens je hele fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014!
De naam Theo is mij onbekend. Vandaar dat mijn eerste gedachte was dat de loopbaan van deze Theo voor jou een aanzet zou zijn om van beroep te veranderen en ook iets creatiefs te gaan doen. Ik begrijp uit de comments dat ik de plank volledig mis sloeg. Ik wens jou dan wel fijne feestdagen toe en een goed en werkzaam 2014.
vrgroet,
Joop
Heerlijk hoe creatieviteit zijn eigen weg vindt!
Doet mij echt denken aan OEREL waar dit soort objecten ook op het strand tentoongesteld worden en met weer en wind juist tot zijn recht komen.
Zelf heb ik destijds een enorme rog gemaakt met meer dan 4 meter spanwijdte en ik was het kernlichaam. We hebben er een week lang aan gewerkt onder bezielende begeleiding van de SNUFF PUPPETS: een Australische kunstenaarsgroep…. en in een spectaculaire optocht uiteindelijk teruggegeven aan de Zee. Riny
Hoi Rita,
Ik heb het ook gezien bij Ivo Niehe. Fantastisch vond/vind ik het. Leuk dat je er over hebt geschreven.
Groetjes Ria