Demeter

Demeter eigenschappen: zorgzaam, gul, toegewijd, praktisch en betrouwbaar.

Demeter, de (oer)moeder van alles dat groeit en bloeit, is mijn ‘snelste’ Godin. Ik heb haar binnen 1 maand ontworpen en geschilderd. De andere Godinnen heb ik van ontwerp tot ‘voldragen’ minimaal 9 maanden over gedaan. Wellicht omdat ik nu goed weet hoe ik paspoppen moet schilderen of omdat de zorgzame godin Demeter een makkelijk deel is in mijzelf.

Voorzijde “Groei en Bloei”

De boom met de peer en appel op haar borsten en het graan op haar benen laten zien dat zij bepaalt wat groeit en bloeit. Zeus moest Demeters dochter Persephone weer terugbrengen uit de onderwereld. Hades de God uit de onderwereld had haar namelijk ontvoerd. Tot die tijd was Demeter zo boos en verdrietig dat er geen greintje gewas meer groeide op het land. De baby op haar buik is Persephone. Na regen komt zonneschijn en vandaar dat ik een regenboog maakte op haar schaamheuvel.

Zijkant “Tranen”

“Zonder tranen heeft onze ziel geen regenboog…” staat op haar rechter zij. Oftewel, verlies, pijn en tegenslag kan een regenboog verbinding geven door het ontstaan van mededogen voor een ander.

Door het mededogen van Zeus en het plengen van vele tranen door Demeter, is Persephone weer herenigd met haar moeder.

Achterzijde

De bloemen op de achterzijde zijn zogenaamde “windbloemen”. Ze hebben heel krachtig gewerkt om het verdriet van Demeter weg te blazen.

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen