Hestia

Hestia eigenschappen: tevreden, oordeelloos, wijs & intuïtief, zorgvuldig

Hestia is de godin van huis en haard. Tijdens de Covid periode heb ik gekozen om Hestia te schilderen. Simpelweg omdat we binnen moesten blijven! Wat een worsteling was het om haar te maken. Ik bezit niet veel Hestia kenmerken dus kostte het enorm veel moeite. Ik ben meer ‘outgoing’ en dat wassen, koken enzo geeft mij niet veel voldoening. Spiritualiteit uiteraard wel, dat is mijn sterk gewortelde basis. Achteraf denk ik dat de wereldwijde omwenteling door Covid me parten speelde in het creatieve proces.

Voorzijde

“Spiritueel vuur”

Op de voorzijde zie je een schaal waar vanuit haar vuur zich uitbreid over haar borsten. De zwarte ondergrond laat de vlammen mooi uitkomen, ook op haar nek. Haar linker bovenbeen staat een Yogi die haar meditatieve natuur weergeeft.

Achterzijde

“Huisje, boompje beestje”

De rug is geheel en al anders… Daar zie je het huisje, boompje beestje waar Hestia van houdt. Ze wast en kookt graag en tijdens deze bezigheden komt zij in de zogenaamde ‘kairos tijd’ terecht. Dat is niet onze lineaire tijd waarvan we altijd denken tekort te komen, die heet Chronos. Kairos is het juiste ogenblik en gelegenheid. Oftewel de tijd van rust die inspiratie en creativiteit laten stromen. In dat moment kan je letterlijk ‘een lichtje opgaan’ waardoor een goed idee naar boven komt drijven. Vandaar de lamp op haar linker bil. Dat Hestia mooi in balans blijft met haar ‘doen en niet doen’ zie je aan het yin-yang teken op haar rechter bil.

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen