Pluk je momenten

“Ik vind dat ik een droombaan heb: ik verzamel mooie momenten van mensen van over de hele wereld,” staat er in een berichtje op Facebook van Janne Willems.
Ja, het lijkt een sprookje ‘zo’n baan’, maar ondertussen echt waar geworden ook. Het sprookje gaat zo: er was eens een studente die Janne heet… Voor haar studie is zij verhuisd en kijkt haar ogen uit met al die nieuwigheid rondom haar. Om niets te vergeten beschrijft ze die leuke mensen en grappige gebeurtenissen. Kortom alle fijne indrukken wil zij steeds maar vastleggen. Zo ‘maakt’ ze een grote PLUS, in plaats van min, van de wereld waarin wij leven. Een soortement van terugkomende stuiterbal met mooie herinneringen. Op een dag besluit ze de herinnering niet meer te beschrijven maar er een tekening van te maken. En… Janne wil ook de mooie momenten delen; met én van anderen. Zij geeft kaartjes en kleurpotloden aan haar familie, vrienden en kennissen. Als iedereen uitgetekend is, bedenkt ze in de trein: “weet je wat? Ik vraagt gewoon ook de mensen hier een tekening te maken van hun mooiste moment van deze week.” Bijzonder is dat mensen vrolijk worden van deze vraag, gaan tekenen en erover praten. Toen zij 3000 mooie tekeningen bijelkaar had in Nederland werd Janne nieuwsgierig en begon zich af te vragen hoe iemand reageert op deze vraag in het buitenland… Het sprookje is nog niet ten einde. Janne is ‘on tour’ en reist de wereld rond. Nu nog in Europa en verder verzamelt ze op ieder continent 1000 keer een geluksmoment…
Een prachtig verhaal en op ons allemaal toepasbaar in het dagelijks leven. Je even focussen op een gelukkig momentje per dag. “Gaat u maar even voor”, bij de kassa, of een hallo of glimlach van een voorbijganger. Zo simpel kan het zijn. In de drama komedie The Bucket List (2007), met Jack Nickolsen en Morgan Freeman, worden wat grotere geluksmomenten uitgeleefd. De bucket list van beide terminaal zieke mannen is een lijst met dingen, die zij nog willen doen voor ze sterven (kicked the bucket). Soms zijn het heel gewone dingen die erop staan: lachen tot de tranen over mijn wangen stromen, of het toch wat extremere skydiven. De film levert ontroerende en hilarische momenten op.
Tsja mijn conclusie: geniet van de mooie dagelijkse momenten, maak een lijstje met dingen waar jij (en je omgeving) nu of straks echt blij van worden en doe eens iets stapelgeks! Een soort ‘uit de box’ denken voordat je erin ligt…

Ik heb een poster met daarop:

maak een maffe tekening
schrijf een gek gedicht
zing een lied van mambel-bam
fluit een liedje op je kam
dans de hoepie-poepie
dwars door de klas
zorg eens voor iets stapelgeks
dat er nog niet was…

1 gedachte over “Pluk je momenten”

  1. Een geluksmoment voor mij is als ik de tijd vergeet en helemaal in hetgeen wat ik doe op kan gaan.
    Nou vergeet ik vaak de tijd en de tijd vergeet mij en toch… gebeurt er juist op het juiste moment iets verrassends onverwachts. Dan kan ik echt van verbazing gelukkig zijn.
    Riny

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen