De Olympische Winterspelen in Sotsji…

Tsja, daar ga ik wat over schrijven, alleen zal ik kort zijn. Je ‘moet’ gewoon kijken… Te mooi om te missen. Beginnend met de prachtige blije heroische beelden van de olympische vlam die mensen door heel Rusland dragen, over land, zee en onder water. Ook de opening van de spelen waren zeer indrukwekkend. De bijzondere plekken van Rusland ‘floating’ door de lucht met een zingend engelachtig meisje er langs. Op slot zouden de 5 sneeuwvlokjes overgaan in ringen. Helaas mislukt. Echter niet op de Rusische televisie. Sterker nog, op de Russische zender Rossiya 1 ging het namelijk wél goed. De zender schakelde razendsnel over naar opgenomen materiaal van de repetitie. Daarin lukte alles. De vijf sneeuwvlokjes ontpopten tot vijf ringen en het vuurwerk verlichtte de hemel van Sotsji. Zo is het maar net dat in Rusland niet alles is zoals je het gepresenteerd krijgt.
Sage Kotsenburg, een 20 jarige Amerikaan, heeft de eerste gouden medaille van de Olympische Winterspelen in Sotsji in de wacht gesleept. De snowboarder zette het het nieuwe onderdeel slopestyle wel heel mooi en creatief op de kaart. Van de Hollanders, die met 31 man ons land vertegenwoordigen, is Sven Kramer voor de tweede keer olympisch kampioen op de 5.000 meter geworden. De 27-jarige Fries zet in de tiende rit een eindtijd neer van 6.10,76, tevens een olympisch- en baanrecord. Nummer twee op deze afstand Jan Blokhuijsen pakt zilver met 5 seconden verschil. Jorrit Bergsma, ‘greep’ de bronzen medaille. Het podium kleurde uiteraard volledig oranje. Sven Kramer zei: “ik wist dat het een goede race was en ja, het was wel vakwerk hoor…
Goud ook voor Ireen Wüst afgelopen zondag. De derde olympische titel uit haar loopbaan. Deze Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer. Wüst had voor haar race iets meer dan 4 minuten nodig: 4.00,34. Titelverdedigster Martina Sablikova, een race eerder dan Wüst in actie, eindigde als tweede. Het brons ging naar de Russische Olga Graf. “Wat een race, wat een spanning.” De eerste woorden van Wüst na haar gouden race. “De druk was enorm. Het hele seizoen voel ik me al goed, maar dit is toch het moment dat je het eruit wilt laten komen. Geweldig dat het is gelukt, zei ze tegen de NOS. En dan mijn derde goud op rij winnen, Waanzinnig.” En ’s avonds kwam president Poetin haar feliciteren, notabene met een knuffel. Hiermee bedanke hij mogelijk ook de ‘zware’ Nederlandse vertegenwoordigers, onze koning Willem Alexander, koningin Maxima en premier Rutten.
Dus na twee dagen Winterspelen is de tussenstand voor de Nederlanders: 2 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille, niet gek. Nou, geniet lekker verder van dit echt winterse kunstige tafereel met ware topsporters. Het duurt nog tot de 23e februari, dus…

Wintervlucht

Ik zweef op kou
en sla de kille lucht
als geesten van mij af
De bochten die ik neem
verbrijzelen de tijd
en geven vleugels waar
geen engel van durft dromen
De eindstreep krimpt van ongeloof
een schaduw, niet te evenaren
Daar sta ik half ontkleed
En zie de snelheid van mijn vlucht…

Jan Wolkers 2006, een ode aan de schaatser Gerard van Velde.

foto winterspelen

2 gedachten over “De Olympische Winterspelen in Sotsji…”

 1. Stel je voor dat we een Olympische samenwerking waar alle sporters van alle landen gaan samenwerken met top sport, vuurwerk en muziek. Ik zal liever dit zien dan 20 mensen met verbrijzeld dromen en een persoon te zien hun droom waar.

  Samen zijn wij sterker dan wanneer onze onderdelen zijn verdeeld tegen zichzelf denk ik.

  Beantwoorden
 2. Hier kan ik ook zó van genieten, hoe mensen na langdurige training zulke mooie resultaten bereiken.
  Wij zijn een sportief gezin en winnen was altijd heerlijk, ik leef helemaal mee als mijn kinderen en kleinkinderen eerste worden bij het EK en WK zeilen.
  Het is niet het allerbelangrijkste in het leven, maar houdt mij wel lekker lang jong.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen