De ‘snelweg’ op Schiermonnikoog

Normaliter hoor ik thuis de snelweg als de wind ‘verkeerd’ staat. Nu was ik op Schiermonnikoog voor een (super) reünie en hoorde een soortgelijk geluid. Echter, raar maar waar, het is de zee die auto-geluiden maakt. Zo’n monotoon laag brommend, licht bulderend geluid. De zee is daar wel kilometers ver weg, voor je er echt langs kan lopen. Voorafgaand ‘bagger’ je eerst door slurpende slikgrond en is een begroeid waterig maar mooi soort “Slufter” stand te bewandelen. Op dit deel wordt veel gevliegerd en ge-strand-surft. Je moet eerst de kunst van het vliegeren te pakken krijgen, anders blijf je je vlieger van de grond rapen… Het was een goede oefening om te ervaren mee te bewegen met de wind, in uiterste concentratie je eraan over te geven en toch de regie in handen te houden. Niet denken maar doen. Zoals vele dingen, anders gaat je denken er maar tussenin zitten. In de nachtwandeling die we deden mocht er geen zaklamp aan te pas komen. De zintuigen werden overduidelijk aangesproken. Voelen waar je voeten staan, zand, mos, boomstronken, pas op tak, afstapje. Of wat je ruikt, de dennenbomen, bramenstruiken (als je er niet al achter bleef hangen). Of wat je boven je kan zien: het pad bij ‘gebrek’ aan bomen. De sterren lieten zich niet zien deze nacht. Van de week op weg door de polder in dichte mist was dit magische gevoel wel even verdwenen. Pfff, voelde me best gespannen hoor. Dat werkte niet, dus toch maar op m’n gevoel rijden en denken: je kan het best. Met schrik zag ik ineens een vrachtwagen opdoemen uit het niets. Vuurvonken uit m’n rem denk ik en snel uitwijken.
Op het aparte strand van Schier zag ik heel andere vuurvonkjes. Een soort algen die oplichten als je erop staat en beweegt. Een beschrijving ervan met googelen is nergens terug te vinden. Het was er wel. Wat er ook was: de vriendelijkheid, de kleinschaligheid en het authentieke van een klein eiland. “Dorp”, staat er op de paddestoel met wandelen. En ja hoor, het enige dorp heet, niet verrassend, ook Schiermonnikoog. Er was 1 Spar, die vind je met name alleen nog op de eilanden. Men pakt je boodschappen in en bezorgt ze eerder dan jij weer ’thuis’ bent. Service hoor. Al met al was het een fantastisch weekeind met een sterke saamhorigheid en trotse collega, eilandbewoner van Schier, als gids en toerist op zijn eigen eiland. Zeker voor herhaling vatbaar!

Schiermonnikoog

Fietsen leunen
tegen een paal
aanklevend zand
verbreedt de banden
vrienden lopen
in groepjes bij elkaar
met koude neuzen
zwijgen
op verlaten strand,
golven neigen

de branding landt,
de vlieger ook
in mossig zand
deze mens ontspant.

Coby Poelman-Duisterwinkel
(Het gedicht is zogezegd “een beetje van mij en een beetje van Coby”)

schiermonnikoog-1

7 gedachten over “De ‘snelweg’ op Schiermonnikoog”

 1. Mooie, gevoelvolle beschrijving van het verbindende weekend op Schiermonnikoog. Verbindend met onszelf, met elkaar en de natuur. Ik vond het geweldig dat jullie er waren en ervaar het warme samenzijn na lezen van je column opnieuw.

  Beantwoorden
  • Dag Rita,

   Vroeger kwam ik heel veel op Schiermonnikoog en vond het altijd heerlijk. Zelfs mijn dochter is om die reden – vanuit haar goede herinneringen – op Schiermonnikoog getrouwd. Sinds die tijd ben ik niet meer op Schier geweest. Het lijkt mij een heel goed idee om met ons vriendinnenclubje van Riny een lang weekend naar Schier te gaan en daar heerlijk uitwaaieren.

   hartelijke groet,
   Joop

   Beantwoorden
 2. Grappig dat je mijn gedicht een nieuw gezicht hebt gegeven door het te herschrijven. Voor alle duidelijkheid schrijf ik hier nog even de originele versie.

  Schiermonnikoog

  Fietsen leunen
  tegen een paal,
  aanklevend zand
  verbreedt de banden,
  sturen grijpen in elkaar,
  zadels neuzen
  naar verlaten strand,
  pedalen zwijgen,
  golven neigen,
  de branding landt,
  de mens ontspant.

  Coby Poelman-Duisterwinkel

  Dit gedicht is inmiddels gepubliceerd in mijn boek “De voordracht” zie voor een preview in PDF http://bestelmijnboek.nl/vm-cat/dichtbundels/de-voordracht-detail

  Hartelijke groet van Coby

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen