Flashmob

Voor een nascholing “samenwerken met de huisarts”, wat de kwetsbare ouderen betreft, gaf ik eens een presentatie. De ondertitel was van Loesje: “waarom moeilijk doen als het samen kan…?” De huisarts is namelijk een goede ondernemer die veelal ‘geen boodschap’ heeft aan bemoeienis van een specialist ouderengeneeskunde. Hij kan het zelf net zo goed… Om de presentatie niet te saai te maken besloot ik met een flashmob te eindigen. Een flasmob is een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Hier waren het 65-plussers die op 1 oktober, de dag van de ouderen, op De Zaanse Schans het nummer “I gotta feeling” van de Black Eyed Peas opvoerden. Zij dansten om geld in te zamelen voor het Nationale Ouderenfonds. En op deze ludieke wijze eenzaamheid van de oudere onder de aandacht te brengen. De kleurrijke ouderen in deze flashmob lijken niet te verouderen. En daar willen we naartoe natuurlijk, al die fitte ouderen nog zien dansen… “Als ouderen langer doorwerken, blijven ze gezonder en ervaren ze dat ze meetellen in de maatschappij, aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Het is dan ook noodzakelijk dat er in het bedrijfsleven een omslag komt, zodat ouderen gemakkelijker werk kunnen vinden.”
Tsja, niet iedere oudere kan en wil dat natuurlijk. Maar goed, terug naar mijn ‘praatje’. Dansje en petje mochten niet ontbreken. De zenuwen ontbraken ook niet. Hoe zouden mijn collega’s en de aanwezige zorgverzekeraars reageren op mijn alternatieve ‘voordracht’?. Knikkende knieën en al voerde ik mijn ‘act’ op. Pfff, ze vonden het leuk. Dat was tenminste alweer geslaagd. Mijn samenwerking met de huisarts wat minder. Gelukkig komt hier gaanderweg verandering in en de samenwerking meer tot stand in heel Nederland. Zeker nu er zoveel ouderen thuis blijven wonen en daar meer zorg en behandeling nodig hebben. De huisarts kan dat niet allemaal in z’n (lees ook haar) eentje.
Soms loop ik op een andere manier tegen een flashmob aan. Ik heb in Leerdam mijn Harp bij de “Zingende Snaar” gekocht. En ja hoor, voor de deur heb ik mogen genieten van een “Harpmob”. Ontstaan in Amerika en daar uitgegroeid tot een enorme cult, vind ik de flashmob een ongelooflijke belangeloze verrassing waar mensen echt blij van worden (ik ook). Voor wie het fenomeen niet kent en zich eens helemaal wil verwonderen raad ik aan “flasmob” te googelen. Ik verwed m’n pen dat je net als ik met ontroering en een blij hart een kijkje neemt in deze wondere wereld… En dan gebeurt HET: “Today’s gonne be a good day”, om met de Black Eyed Peas te spreken.

‘De Nachtwacht’, roept iemand in Steven,
‘heeft men een mooi plekje gegeven.
Hij komt tot zijn recht
en –ik zag het echt–
hij komt er zelfs ook nog tot leven!’

(limmerick nal flasmob opening Rijksmuseum 13 april 2013)

flashmob

3 gedachten over “Flashmob”

  1. Mooi Rita,ik ben nu heel nieuwsgierig naar die ouderen I gotta feelin’ MOB, is er een filmpje van gemaakt? Misschien leuk om de link toe te (laten) voegen.

    Deze flashmob is van een andere orde maar vind ik een topper:
    http://vimeo.com/25137387 (even de link kopieëren in je browser). Veel plezier ervan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen