“Krasse Knarren…”

Krasse Knarren, heb je ook naast de wat breekbaardere oudere. Ze trekken zich niet echt wat van hun leeftijd aan, al zijn daar uiteraard wat ‘minor problems’. Dat kan niet uitblijven. Met name is “use it ore loose it” van belang. Wat je doet heeft direct invloed op je lijf en brein. Dus letterlijk en figuurlijk in beweging blijven is het beste wat je kunt doen. In april was het televisieprogramma “Krasse Knarren” te zien. Over 5 oudere bekende Nederlanders. Met plezier de afleveringen bekeken waarin Nelly Frijda (77) actrice, Barrie Stevens (68) choreograaf, Bram Biesterveld (76) politicus, Oscar Harris (69) zanger, Bram Biesterveld (74) acteur, hun eigen hoofdrol spelen. Ze doen tegelijkertijd mee aan een experiment… Door een week te gaan wonen in een huis waarin de tijd teruggedraaid is naar de jaren 70. Met inrichting, foto’s en al. De auto’s waar ze in opgehaald worden komen dito uit deze tijd. De vraag is of deze 5 ouderen zich jonger en vitaler voelen na zo’n weekje ’terug in de tijd’. Vandaar dat ze ook voor en na fysiek getest worden door een geriater, psycholoog en fysiotherapeut. Eind goed al goed. Iedereen ging vooruit! Wel met een half uurtje bewegen per dag en de actualiteiten (krant) bijhouden. Het blijkt dat je meer kan dan je denkt (gelukkig). Als je angst voor iets afneemt, bijvoorbeeld lopen, neemt het vertrouwen toe en daarmee de ontspanning. Simpel, maar niet zo simpel. We staan hier elke dag zelf ook voor.
Oscar Harris zong met de Twinkle Stars,“Try a little love”. Een grote hit indertijd. Ook bij heel oude knarren heb ik ware liefde zien twinkelen. Wat een fijn moment was dit: een ouder echtpaar, zij 98 en hij 95 ontmoet ik op mijn afdeling. Hij heeft zijn heup gebroken, zijn vrouw was ook breekbaar en brak haar arm. Zo mooi om die twee in hun rolstoel zij aan zij te zien helemaal in elkaar opgaand met echte lichtjes in hun ogen. Net een film met een kippevel uitwerking. Die liefde was zo vast als een huis. Nu de botbreuk nog.
De Krasse Knar op de foto is Barbara, meer dan 80 lentes. Zij wou ook eens op een graafmachine zitten zoals je ziet. Barbara vertelt: ze zijn een nieuwe riolering aan het aanleggen in onze straat en van het ‘gegraaf’ wil ik óók plezier hebben. Op een dag heb ik de opzichter gevraagd of ik een keer op de kraan mocht. Hij vond dat zó leuk, regelde het binnen 15 minuten en introduceerde me heel grappig. “Hier heb ik een aardig 18-jarig meisje, dat graag in de kraan wil”. Voelde me ook weer even een jonge blom…
Dus Krasse Knarren, in de achterhoek zeggen ze het zo: ait verdan, gewoon doorgaan met leuke dingen doen waar je van houdt.

De eerste dag

Als ’s morgens het licht
door de gordijnen dringt
smelten je laatste dromen.

Er klinken geluiden
uit de achtertuinen
een buurman stapelt stenen
een rammelende kettingkast.

Het is vandaag de eerste dag
om met iets te beginnen
waar niemand aan begon.

Fetze Pijlman

4 gedachten over ““Krasse Knarren…””

 1. Ja, inderdaad Christina. Ook 2 krasse knarren op de schommel. Mijn moeder en haar zusje die zich heerlijk aan het uitleven waren in een speeltuintje in Eerbeek. Met een vette grijns liepen er veel (jonge) mensen langs die net zoveel plezier hadden van het kijken naar die 2 als zij zelf… Jammer dat ik de foto hier niet kan plaatsen.

  X Rita

  Beantwoorden
 2. Ik zit met een big smile achter de computer Rita. Geweldig verhaal van die jonge blom, want inspirerend om plezier uit de gewone, kleine dingen in je leven te halen. Gewoon doen! Die hou ik vast.
  Groetjes,
  Ada

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen