Kwaliteit van leven…

Een aantal weken geleden had ik het over schrijven in mijn column. Dat doe ik niet met pen en papier, maar op de computer. Het potlood zou ook prima schrijfgerei zijn. Daar schrijft spiritueel schijver Paulo Coelho uit Brazilië over. Hij schreef tijden een column in de Happinez. Degene die me bij bleef gaat over een potlood, waar hij het leven mee vergelijkt. Leuk om eens over te filosoferen. Er zijn volgens hem 5 kwaliteiten in het leven waar je aan ‘moet’ denken.
Ten eerste dat je grootse ontwikkelingen mee zal maken. Dat is mooi natuurlijk. Het is wel zo dat ‘iets’ je erheen geleid heeft. Noem het God of de Tao, wat je wilt. Net als je hand het potlood bestuurt om te schrijven. Als ik schrijf weet ik vantevoren meestal niet wat er op papier verschijnt. De letters komen zogezegd ver voorbij de woorden. Ik zie het zo. Bewandel je leven net als Poeh, gewoon alsof iedere dag simpelweg je favoriete dag is. Vaak zijn namelijk de simpelste paden de meest diepgaande. Uit het plezier en je hartewens komt de mooiste mogelijkheid voort. Zonder moeite, het moeiteloos stromen, de Woe Wei.

Ten tweede moet je af en toe stoppen met schrijven om je punt te slijpen. Dat kost je potlood, jou wat pijn. Tegelijkertijd wordt ‘het’ er wel scherper door. Oftewel je moet wat pijn en verdriet kunnen verdragen in je leven. Dat maakt je ‘een beter mens’. Het ervaren van pijn heeft duidelijk een tegendeel. Je gaat op zoek naar waar je (onvervulde) behoeften liggen. Géén pijn zal je misschien denken. Meestal is pijn een alarmsignaal dat je je niet comfortabel voelt in of met een situatie. Dan kan het haast niet anders dan dat je letterlijk en figuurlijk stil gaat staan bij waar het um in zit…
Ten derde als je met potlood schrijft kan je uitgummen wat je niet goed opschreef. Het spreekwoord “er zijn mensen en potloden” komt gelijk in me op. Je ziet iemand ‘iets onhandig’ doen, schudt meewarig je hoofd. Met de betekenis: “ach, ach, wat dom nou…” Gelukkig maar, niets doms aan ‘dat potlood’. Je kunt gewoon gummen, oftewel iets rechtzetten wat vervelend gelopen is. Dat hoeft niet persé op dat moment of met degene of in die betreffende situatie. Het kan altijd in 2e instantie. Een vorm van recht-vaardigheid. Daar krijg je in verloop van je leven vaardigheid in. Door te erkennen, bekennen en verkennen van je eigen onhandigheid.

Kwaliteit van Leven
waar geef jij je rust en je vreugde voor op?
sta eens stil bij dingen
die het ‘wat’ van een mensenleven uitmaken
zoals liefde, leren leven, familie en werk
het huidige ‘wat’ zoals de mensen of zaken rondom je
het kosmische ‘wat’ zoals leven/dood en spiritualiteit
het dagelijkse ‘wat’ zoals het feit dat je hurry up
naar een winkel rent en die dicht blijkt te zijn
schrijf het eens op met potlood
is je punt gescherpt?
‘wat’ komt er op papier te staan?
welk spoor laat je na?
En gum eens uit wat je niet (had ge)wenst…

X Rita.

Ten vierde het belangrijkste van het potlood is niet het hout of de buitenkant. Het is wat erin zit, het grafiet. Nou zijn er verschillende hardheden in potloden. Op de meeste staat een code. De code bestaat uit een letter en een cijfer. H staat voor hard. B staat voor zacht. Hoe hoger het cijfer hoe harder/zachter het potlood. Het potlood zoek je daarop uit. Het is zo en het blijft zo. Bij mensen ligt dat anders. De binnenkant is wel flexibel. Je bent leerbaar en hebt potentie om te groeien, bewust te worden, jezelf te ontwikkelen. Schenk dus aandacht aan ‘wat’ er in je binnenwereld gebeurt. En ‘wat’ voor jou van belang is, je diepste verlangen in iedere levensfase.
Tot slot laat een potlood een ‘spoor’ achter. Alles wat je in je leven doet laat een spoor achter, het slijpsel van het potlood. Dat kan een erg mooi mens worden, zoals op het plaatje te zien is. Het maakt wie je geworden bent. Voor een ieder is het spoor of het te bewandelen pad verschillend. Recht toe recht aan bestaat volgens mij niet. Je zult altijd je weg bijstellen aan de uiterlijke of inerlijke omstandigheden. Dat ligt aan de keuzes die je maakt. Dat ligt weer aan de aandacht die je aan je binnenste schenkt. Vaar je op deze intuïtieve koers maakt dat je keuzes gemakkelijk. En… maakt jou een compleet mens, geen potlood.

beleefbalans-kwaliteit-van-leven
beleefbalans-kwaliteit-van-leven

2 gedachten over “Kwaliteit van leven…”

  1. Lieve Rita, Na ons gesprek van zoeven direkt je column opgezocht…. Je hebt gelijk wat een overeenkomsten ik ben er enorm door geraakt. Ik kwam je op het juiste moment weer tegen. Toeval bestaat niet.

    Kus Elli

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen