Patatje met mayo…

“Zo, al maanden niet gegeten, zei mijn Moeder, laten we lekker een patatje halen in plaats van te koken”. Nou, ik zeg geen nee. Echte “Riet Friet”, knapperig en iets doorgebakken vind ik niet te versmaden. En uiteraard met een grote klodder vette mayonaise en een groentekroketje. Voor ‘het gezond’ toch even sla erbij met tomaat en een eitje. Heerlijk smullen… Altijd teveel, want 2 porties zijn er al gauw 3 bij de Snackbar. Ik kan niet anders zeggen dat ik echt van eten geniet. Er lekker voor ga zitten en je me voor een aantal dingen echt wakker zou mogen maken. Zoals bij veel vrouwen is dat ook bij mij chocola. En dan het liefst het Ben en Jerry’s chocolade ijs met echte stukjes puur en witte chocola en walnoten. Erop lobbige slagroom. Of de slagroomtruffels van Appie of muffins met chocolade-brokjes. Hmmm, ik droom er niet van maar mij wekken uit een droom mag best. Als ik het ga “repertoriseren” in mijn Materia Medica staan er bij “generals, food and drinks, desire chocolate”, zoveel homeopatische middelen dat het niet anders kan dat heeeeeeeeeeeeel veel verschillende mensen kennelijk deze voorkeur hebben. Ik ben geen uitzondering. Je goed voelen kan dus door jezelf letterlijk te voeden met voor jou lekkere dingen.

Ook heb ik gemerkt me goed te voelen door ‘het figuurlijk voeden’ met bijvoorbeeld het kopen van kleertjes. De commercie speelt er prachtig op in. Ben net weer eens wezen shoppen bij Hamberg in Gorinchem. Nostalgie voor mij want Moeke heeft er gewoond. Daar waren vaste klantendagen met 20-30% korting. Als echte Hollander, met punten sparen en op andere kortingen uit zijn, steven ik er uiteraard direct op af. De kleding die ik gekocht heb, hebben allemaal leuzen tegenwoordig. Een soortement feel goed kleding. Een “zoen” van Zij-zoen, het huismerk van Hamberg. Of Angel broeken. Ze zitten echt heerlijk, kan ik niet ontkennen. Op het kaartje staat een tekst in het Duits aan mij als klant. “Angel komt uit Europa en de stoffen worden daar daadwerkelijk gefabriceerd, dit levert in Duisland arbeidsplaatsen op, en volgens de strenge Europese regelgeving probeert Angel Jeans zo schoon mogelijk voor de “Umwelt” te werken. En nu voor ons beiden veel plezier…” Een ander merk Yaya “just loves every life”. Summum woman heeft een prachtig vrouwelijk zeemeermin plaatje als logo en pretendeert: voor every moment in een womans life te zijn. Ook loop ik wel steeds in de Spaanse kleding van Desigual rond, maar wist niet eens wat het woord letterlijk betekent. Wees verschillend, hoorde ik me vertellen tijdens een cursus. Dat maakt voor mij het verschil. Ik hou er wel van net even iets anders te zijn, er uit te zien, te doen enzo. Kleurrijk zijn als Desigual spreekt me wel aan. In mijn huis dan welteverstaan, mijn kleren heb ik graag meer basic: zwart, wit, toupe, groen, grijs, bruin, kortom verschillende natuurtinten. Daar voel ik me goed in. In een maatje groter ook. Ik ga namelijk voor, zoals ik dat noem: “verhul de rul”. De patatjes, chocola en tompoezen, hebben ook ruimte nodig. In wat grotere maten, echt ik heb het best wel in de gaten. Maar met het koesteren van Annie M.G. Smidt (en mezelf), ben ik toch liever mollig dan treurig, of humeurig…

DAN MAAR DIK

Ik hou van aardappels en sju met veel gehak,
ik hou van patat met mayonaise en van kroketten,
ik hou van koffie met veel suiker en gebak,
ik hou van slagroom tompoezen en van warreme coteletten.
En as ik dik wor, nou, dan moet dat maar gebeure,
ik zal beslist niet over kallerieën zeuren.

En zonder chocolade is het leven veel te grau
en as je honger heb, dan wor je zo humeurig.
U moet maar denken as u dikker wordt, mevrouw,
je kan nog beter lekker mollig zijn dan treurig.
En as ik dik wor, nou, dan zal ik het wel merke,
ik ga m’n hele leve niet met rauwe groente werken.

An mijn lijf geen di jeet,
ik blijf ete wat ik eet
en ik doe niet aan de lijn,
al weeg ik tweehonderd pond.
Ik zeg maar: ete is gezond,
ik lus geen kropsla met azijn.
U moet maar denke, net als ik:
dan maar dik, dan maar dik…

Annie M.G. Schmidt. 1911 – 1995
Uit: Tot hier toe. Querido 1986

beleefbalans-colum-patat

2 gedachten over “Patatje met mayo…”

  1. Nee, om snoep geeft ik niet… Maar voor de “vette hap” mag je mij uit “elke” droom wakker maken. En jij hebt genoten dat weet ik zeker. Ben benieuwd naar de gekochte kleding!?!
    Liefs Stanny

    Beantwoorden
  2. haha, een goed excuus voor wat patat deze column! Nadeel van Desigual vind ik wel dat zelfs XL niet al te groot is… die kleine Spaanse vrouwtjes ook.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen