Sprookjes…

Ik heb mezelf deze week iedere dag op een sprookjesfilm getracteerd… Niet de tekenfilm versie, maar met ‘echte acteurs’. Te beginnen met Alice in Wonderland (2010). De 19-jarige Alice keert terug naar de magische wereld die ze voor het eerst betrad als klein meisje. Als Alice zou ik natuurlijk niet het sleuteltje op de tafel leggen en van het cakeje kleiner worden eten. Oh jee, mijn hoofd bemoeit zich eralweer mee. Wat een super mooie jurkjes had ze aan en Johnny Depp schittert waarlijk als prettig gestoorde “mad hatter”. Uiteraard komt zij haar jeugdvrienden weer tegen: Het Witte Konijn, Tweedledee en Tweedledum, de Muis, de Rups, de Cheshire Kat en natuurlijk de Mad Hatter. Alice beleeft een fantastische reis op zoektocht naar haar ware bestaan, is zij nu De Alice of niet? Ze maakt met behulp van haar vriendjes een einde aan het regime van de Rode Koningin. De Witte Koningin ‘wint’ uiteindelijk en Alice verslaat het Worpelmonster en gaat terug naar onze ‘gewone wereld’.
Captain Hook (Dustin Hoffman) en Peter Pan (Robin Williams, 1991) dan. Twee van mijn favoriete acteurs en Tinkerbell wordt gespeeld door Julia Roberts. Zo’n vliegend elfje kan ik me absoluut in verplaatsen. Peter Pan heeft gekozen om toch oud te worden door te trouwen met Moira, de kleindochter van Wendy. Hij is een saaie worcaholic advocaat geworden en heeft geen weet meer van zijn eerdere bestaan. Captain Hook wel en kidnapt zijn kinderen. Tinkerbell haalt Peter over samen met haar naar NeverLand te gaan. Hij moet zich daar proberen te herinneren hoe het was om Peter Pan te zijn om zijn kinderen van Hook te redden. Dat lukt met wat inspanning van de Lost boys. Peter Pan kan zelfs weer vligen op zijn happy thoughts dat hij vader is. En ja, ook hier een happy end. Hook verslagen en de hele familie is op slot weer verenigd.
Hierna Charley en de chocolade fabriek (2005). Charley komt uit een arm gezin, ze wonen met 6 ‘man’ in een piepklein huisje dat op instorten staat. In zijn dorp staat een chocolade fabriek waar de mysterieuze eigenaar ‘een prijs’ uitloofd. Je mag meedoen als je het gouden wikkel om een chocolade reep vindt. Charley krijgt het laatste gouden chocolade wikkel in handen. Samen met nog 4 kinderen geeft hem dat toegang tot de Chocolade fabriek voor een rondleiding. Het snoep groeit wonderlijk aan bomen en een rivier van chocolade stroomt door de magische fabriek. Aan het einde van de rondreis krijgt een van de kinderen een bijzondere beloning. Dat is Charley. De andere kinderen zijn door hun onhebbelijkheden ‘afgevallen’. Charley mag de opvolgende eigenaar van de fabriek worden als hij afscheid neemt van zijn familie. Dat wil hij niet. Samen met Charley gaat Willy op zoek naar zijn ‘verloren’ vader. Op slot de hereniging van Willy met zijn vader en met de familie van Charley. Eind goed al goed.
Uiteraard ook de trilogie van Lord of the Rings, te ver dragend om hier woorden aan te geven. En als 7e, het vervolg ervan de Hobbit. Zo… wat een feest, deel 2 van de Hobbit draait nu in 3D in de bioscoop. Dat moet ik zien, al is het dromenland waar ik dan even in vertoef al voor mij uitgedacht.

Sprookjes
In het land van immer en ooit
leefde ik tussen elfen en draken
ik dacht toen eigenlijk nooit
dat het leven me zo hard zou raken

Ach wie wil niet vaker toeven
tussen eenhoorns en gnomen
zonder iets direct te hoeven
en alleen maar kunnen dromen

Wat je ook in je leven vindt
in een hoekje van jou, zo diep van binnen
daar zit nog altijd een klein kind
dat magische dromen kan verzinnen…

Haba

captain hook

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen