The way naar een Happy Newyear in 2016!

Rond Kerst en Oud & Nieuw ben ik erg geinspireerd geraakt door goede wensen, feel good films en theaterbezoek… Graag deel ik met jullie al die fijne teksten. Niet zozeer met plaatjes, want ik heb gemerkt dat het centjes kost als er eentje auteursrechterlijk beschermd is. Die pluk ik dus niet meer van internet dat begrijp je… “De worstelaar” staat als vaste collectie in museum De Fundatie in Zwolle. Het beeld intrigeert me altijd daar we allemaal zo’n beetje met dezelfde dingen worstelen. Mijn Qi-Gong leraar zegt, “als je maar lang genoeg worstelt kom je ook boven…”

In 2016 I just want
to go on more adventures
be around good energy
connect to people
learn new thinks 

Grow… 

Dat laatste niet letterlijk nemen hoor… Ik ben alweer flink aan het doorstappen om de oliebollen endergelijken te laten slinken. Verder zegt deze tekst helemaal hoe fijn ‘het leven te beleven’. De film The Way heeft echt alle ingredienten in zich. In de film gaat zoon Daniel op weg naar Santiago de Compostela om de St. Jacobsroute te lopen. Zijn vader, een oogarts brengt hem naar het vliegveld. Vader Tom vindt het maar niks. Zoonlief maakt zijn studie niet af, gaat zomaar maanden op pad en veroordeelt hem toch wel daarom. Ze zitten wat te kissebissen in de auto. Tom zegt dat hij zijn leven dat hij nu leeft “zorgvuldig gekozen heeft”. “Je kiest niet voor een leven pappa, je leeft er een”, is Daniel zijn repliek. Zo waar als het maar kan, tegelijkertijd vraag ik me af: hoe doe je dat met je eigen lekken en gebrekken, dagelijkse (werk)sleur te kust en keur, al het onrecht met al het gevecht? Kortom hoe hou je het sprankje van al het moois dat het leven biedt vast? Daniel verongelukt op dag 1 in een storm in St. Jean Pied de Port te Frankrijk. Daar was hij begonnen aan zijn wandeling van 800 km. Tom laat zijn zoon cremeren, zegt al zijn afspraken af en loopt het hele stuk als eerbetoon aan zijn zoon. Dat was best een heel avontuur, verbinding makend met andere mensen, de goede energie van de natuur en pilgrimage om hem heen. Prachtig, het leven is niet planbaar al denken we dat veelal wel…

When my arms cann’t reach people
who are close to my heart 

I always hug them in my mind… 

We raken allemaal mensen ‘kwijt’ uit ons leven, bedoeld, onbedoeld. Aan de dood, verhuizing, je eigen en andermans kijk op de wereld. Hoe je het ook betreurt, het gebeurt, het gebeurt, om Toon Hermans maar te citeren. En veranderingen in je leven zijn uiteraard aan de orde van de dag. Anders zouden we ook maar stilstaan. De veranderingen in je leven “moet je vieren”, wordt gezegd in de film The Best Exotic Marigold Hotel. Nou, die ken ik, dacht ik. Pfff alsof die zo leuk zijn! En nu komt de clou, alles komt uiteindelijk goed, (ahum, jaja…) want als dat niet zo is, dan is het nog niet ‘het einde’. Oh, wat een ontroerende simplicity, ik wou dat ik altijd zo kon denken!
Nou, misschien moeten we niet teveel denken maar deze simpele boodschap gewoon aannemen als waar. Dat wens ik jullie toe in het nieuwe jaar. Dat alles uiteindelijk goed komt in je leven, beleef het maar…

Ik wens je
stille nacht en lekker zacht
naast wees-gegroet ook goede moed
een nieuw jaar zonder ’t ouwe
twee ogen vol vertrouwen
JA ALLES
wat zogenaamd niet kan
daar wens ik je het meeste van… 

Sukha 

4 gedachten over “The way naar een Happy Newyear in 2016!”

 1. Lieve Rita,
  Zo herkenbaar.
  Het leven draagt de waarheid van alle dag in zich. We geven er richting aan en toch niet wetend waar het naar toegaat. Zo ademt deze column van jou het leven van ons allen…. het enige wat telt is het moment in het “hier en nu”! en daar is heel veel in te beleven….
  Met jouw prachtige afsluiting ‘kan alles’ waarheid worden!

  Beantwoorden
 2. Hi Rita,

  Goed dat je de pen weer oppakt in 2016. En al is het leven en schrijven soms een worsteling, het helpt en inspireert om die worsteling te delen! Dank daarvoor.

  Succes met de komende columns!

  Ed

  Beantwoorden
 3. Hai Rita,

  Je goede voornemen meteen ten uitvoer gebracht! Mooie column weer. En inderdaad maar uitkijken met foto’s van internet plukken… Hier https://unsplash.com/ kun je overigens wel gratis prachtige foto’s downloaden. Misschien zit er iets bij.

  Beantwoorden
 4. Lieve Rita,

  Dank voor je mooie column en wens voor 2016.

  Ook dank voor het mooie beeld van de worstelaar, ik zie mezelf daarin. Mijn hele leven is één grote worsteling, al vele vele jaren en dat zal nog wel even zo doorgaan , maar met jouw goede wens dat alles uiteindelijk goed komt voel ik mij gesteund en ga lekker door met worstelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen