Veel GELUK in 2014

Gelukkig nieuwjaar! Over heel de wereld wensen we elkaar dit toe aan het begin van het jaar…
Oprecht gemeend uiteraard. Echter wat geluk betekent voor de een is heel wat anders voor de ander. “Een ballonnetje” zegt Toon Hermans. Wellicht omdat we zo snel door geluk heen prikken, of dat het zo kort van betekenis lijkt? Hoe dan ook we tillen veel zwaarder aan negatieve momenten. Logisch ook, deze hebben een veel grotere impact. Denk maar eens aan: ik ben net ontslagen, de crisis, mijn huwlijk staat op springen, mijn kind is ziek, een familielid is overleden…

We ‘moeten’ zelfs in verhouding 3 maal zoveel positieve geluksmomenten ervaren om de negatieve te compenseren. Toch is het zo dat je op 40% van ‘je geluk’ zelf invloed kunt uitoefenen. Dat vind ik al heel wat. 50% zit in je genen, daar is dus niets aan te doen. 10% is afkomstig van uiterlijke omstandigheden zoals financiële welvaart, gezondheid & carriere. Lex Goos, psycholoog en afgestudeerd in kleine geluksmomenten, komt met deze feiten na zijn onderzoek. Zijn boekje is lief, alleen krijg ik helaas niet HET antwoord dat ik graag zou hebben: hoe is geluk bestendig zoals in sprookjes?

Ik denk dat het sprookje op aarde maar ‘heel gewoon’ is. Alledaags genieten van het voorgeschotelde moment. De bekende en toch steeds ware, zomaar een glimlach, een spelende pup, een complimentje, de schoonheid van de natuur, goed contact met vrienden & familie, mooie muziek, kunst en boeken…
Even een kijkje in mijn gelukkige momenten van afgelopen week. Koop ik een paar oliebollen op de hoek van de straat, zonder parkeerkaartje (voor die 2 minuten…) en weer terug staat de parkeerwacht mij schrijvend op te wachten. Oeps. Ik zeg, “nu ben ik te laat zeker”. “U bent altijd te laat zonder kaartje”, zegt hij. Ik zeg niets. “U bent geschrokken hè”. “Ja, zeg ik, dat zijn dure oliebollen”. Hij stopt met schrijven. “Als je nu eens een kaartje gaat kopen”. Vol ongeloof haast ik mij naar de automaat. Hij schrijft het nummer op en ik mag gaan zonder bon… Je begrijpt dat ik het kaartje bewaar als ‘good luck charm’. Nog zo’n leuke. Ik kwam uit Albert Hein en dacht ik zie het niet goed… Die jongen is de grond aan het kussen in de regen? Even later komt hij overeind en zie ik een rondedansje van een meisje ernaast. Ja dat is um, dat is um. Haar fietssleutel werd uit de put gered. En op 2e Kerstdag kwam ik zomaar mijn oude buurtjes tegen na 8 jaar. Tot slot een prachtige wandeling in Driebergen. Die liep over een zompig modderpad, wist ik veel. Ik kreeg nog een waarschuwing van andere wandelaars. Het wordt nog veel erger hoor… En ja zeker, een ontmoeting met een waar moeras, tot boven mijn enkels wegzakkend, de modderspetters tot in mijn haar, glijdend en glibberend ging mijn pad. Maar het zonnetje scheen en de omgeving was echt geweldig. Verder heb ik veel glimlachjes ontvangen en zit mijn haar weer goed…

Voor het komende jaar neem ik me voor het leven luchtig te nemen en duik niet zo diep in de soap ervan. Bedenk dat het ook maar gewoon een ballonnetje is en in de lucht opgaat. Na een jaar weet ik vaak niet eens meer waar ik me nu zo druk om maakte.
Abraham Lincoln zei ooit eens: most people are about as happy as they make up their minds to be. Nou laten we het oor-deel geluk bij deze tussen de oren planten. Veel GELUK dit komende jaar!

Geluk


Geluk is geen zomer van smetteloos blauw
maar nu een dan een zonnetje.
Geluk, dat is geen zeppelin
’t is hooguit een ballonnetje.


Toon Hermans

veel geluk in 2014

5 gedachten over “Veel GELUK in 2014”

 1. Een glimlach bij mij na het lezen van je column. Veel luchtigheid toegewenst in 2014. En hoewel je niet zo diep in de soap van het leven wenst te duiken, kan ik je een soapmassage van harte aanbevelen!
  X

  Beantwoorden
 2. Ha Rita,

  Ik wil nu toch eens even de tijd nemen om je te laten weten dat ik van je ‘stukkies’ geniet. De lettertjes mogen van mij twee keer zo groot, moet erg mijn best doen, zelfs met bril om ze te lezen. Maar het is de inspanning bijzonder waard.
  Wat is het toch leuk om aandacht te hebben voor die ogen-blikjes, zoals jij dat zo mooi beschrijft, dan is het leven al zoveel luchtiger. Fijn hoor, om van jou binnen en buitenpretjes te mogen meegenieten.

  Veel moois op je pad gewenst komend jaar
  Margriet

  Beantwoorden
 3. Hoi Rita,
  Grappige voorbeelden uit het leven gegrepen.
  Zo simpel kan geluk dus zijn!
  Ik wens je heel veel van deze momenten toe in 2014.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen