Woe Wei

Sometimes when you’re on your way to a dream,
you get lost and find a better one…

Het gekke is dat als het leven als vanzelf gaat ik eigenlijk het meest verrast ben en eigenlijk ook weer niet. In de chinese filosofie noemen ze dat “woe wei”, doen zonder iets te doen. Een soort moeiteloos stromen, waardoor  synchroniciteit ontstaat: “toeval met een betekenis”. Jung bedacht dit al in 1930. Willem de Ridder zegt het zo in zijn boek Spiegelogie: “gewoon bestellen wat je wilt”, doen alsof het al zo is…

Een voorbeeldje: zo lukte het me pas niet mijn oude tafel uitelkaar te schroeven. Ik liep naar buiten om een grotere schroevedraaier bij de buren te lenen. Ik stap de deur uit en daar komt een open truckje aanrijden. Hij stopt en vraagt of ik soms oud ijzer heb. Dat was het geval en ik pakte het uit de garage en gaf het hem. Uhh, heb jij soms een schroevedraaier bij je? Hoezo? Ik vertellen dat mijn nieuwe meubels er zo aankomen en het me niet lukt de tafel los te schroeven. Na wat speurwerk komt hij ermee aan. Zal ik het even doen voor je? Nou graag, wat lief van je… En je wil het niet weten, maar in no time is m’n tafel ‘ontmanteld’. Geen moeite hoor, graag gedaan en ik krijg zijn kaartje, het is een klusjesman voor als ik eens iets te doen heb voor hem, altijd handig.

“Imagination is more important than knowledge.”

– Albert Einstein.

Nog zo’n mooi verhaal. Op mijn geliefde Texel kon ik maar 1 nachtje boeken in Den Burg verder zat het vol. Ik wilde eigenlijk erg graag blijven en had een leuke bed and breakfast gezien een dorpje verderop. Ik er ’s morgens heenrijden en kon het toch niet meer vinden… Snapte er niets van. Vroeg het aan de postbesteller, die wist ook van niks. Er stapte een echtpaar onder een roze haagboogje vandaan met de fiets aan de hand. Ga ik het aan hun vragen, dacht ik. Ja, zei hij, dat moet dan bij Cliff 1 zijn die kant op. Nee, hoor ik weet het zeker, ik heb het hier ergens gezien gisteren. Het stel kijkt me aan. Ben je ook lid van vrienden op de fiets? Nee, zeg ik maar dat kan ik wel worden hoor… Zij vertelt me dat ze een huisje achter hun huis hebben waar ze kamers verhuren aan fietsers. Nou, je kan wel bij ons logeren hoor, dan maken we de serre voor je klaar. Kom om half vijf maar met je spulllen. Ik was sprakeloos en reed helemaal blij terug naar Den Burg. Je kunt het ook serendipity noemen wat me overkwam: “a seeming gift for finding something good accidentally”. In de wetenschap een belangrijk fenomeen die als brug tussen kennis en creativiteit dienst doet. Zo is menig ontdekking gedaan door bv Edison, de gloeilamp en filmprojector, of Newton die een appel op z’n hoofd kreeg en gefacineerd op onderzoek ging naar de zwaartekracht. Mijn kennis schoot ook iets tekort, ik had het straatje richting de zee moeten nemen, daar was het B & B. Nou, óf deze toevallige ontmoetingen vreugde geven, zeker wel. Je zult het dan ook inmiddels niet vreemd vinden dat op de klok in de huiskamer van het logeerhuisje de spreuk stond: “sometimes when you’re on your way to a dream, you get lost and find a better one…”

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen