Zorg ons een Zorg?

Ik krijg net een bizar filmpje opgestuurd. Het gaat over de ouderenzorg in 2025. Uit de bus stappen moeizaam een aantal ouderen. Ze nemen binnen in de hal plaats in een rolstoel en ondoen zich van hun kleding tot zij in hun badpak of zwembroek zitten. Een badmuts mag niet ontbreken uiteraard. Daarna zie je deze ouderen op een soort lopende band zitten. En… je geloofd het niet, ze reden door een “wasstraat” voor hun wasbeurt! Vette heen en weer gaande straal op het lijf gericht. Met zwabberende drooglinten en al aan het eind. Op de droogmond staat: “tot volgende week!” De ouderen vinden het niet echt fijn zo te zien aan de gezichten. Wat ontdaan en een beetje geschokt keek ik nogmaals. “Liefde is een werkwoord, maar straks misschien verleden tijd”, sloot het filmpje af. Lef is het meervoud van leven hoor ik zacht in mijn achterhoofd. Loesje heeft gelijk… De oudere mens heeft lef het laatste eindje van hun leven, alleen is het niet altijd een fijne oude dag. Ook vandaag de dag zijn, laat ik het maar ‘bijzondere’ oplossingen bedacht voor het tijd tekort dat aan ouderenzorg besteed mag worden. In Rotterdam gebruikt men in de thuiszorg al 400 robotstofzuigers om schoon te maken bij ouderen. Een soort grote frisbee muis, die op eigen houtje door het huis ‘wandelt’. Daarna komt een 2 koppig team als witte tornado door het huis houden. Niets geen praatje met de oudere. Het maakt me een beetje verdrietig dit soort dingen. Tegelijkertijd is de Nederlander zeer gul en is op giro 555 zelfs 25 miljoen euro opgehaald voor de Filipijnen. Absoluut terecht natuurlijk, ben ik erg blij mee. Evenzogoed denk ik dat een actie voor de oudere mens hier in Nederland op z’n plaats is. Geer en Goor doen hun best op kleine schaal, alle werkenden in de ouderenzorg, vrijwilligers en familie ook. Misschien moet een soort “Independer” eens gaan onderhandelen met de politiek, want daar is de verandering nodig om het voor de oudere mens leefbaarder te maken…

Linkje naar het filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=vo9wlAWHE3E&feature=em-share_video_in_list_user&list=FLAr90D6ur

Prachtig Oud

Zij loopt langzaam door de dagen
schuifelt zacht van uur naar uur
heeft antwoorden op alle vragen
is levenswijs, maar toch zo puur

perkament doorschijnende wangen
een permanentje in heur grijze haar
soms zingt zij plotseling gezangen
vervalt dan weer in mistig grijze staar

een stille lach in half geloken ogen
een wetende glimlach om haar mond
wandelt statig, doch licht gebogen
door de tijd met haar rollator rond

ineens kan zij indringend kijken
dan voelt men zich weer even klein
andermans ogen moeten dan wijken
bevangen door onschuldig schuldig zijn

Nog steeds schuifelt zij door de tijd
loopt langs haar laatste levensdagen
bezit een sterke innerlijke schoonheid
prachtig oud, door het leven gedragen

Metha

4 gedachten over “Zorg ons een Zorg?”

 1. Ik denk al jaren tegen de tijd dat ik als ouder mens zorg nodig heb woon ik, net als mijn voorouders in de jaren dertig van de vorige eeuw, weer bij mijn kinderen in. OF ben ik dan toe aan het pilletje van Borst omdat mijn zorg dan te duur wordt/c.q. niet te betalen is?

  Beantwoorden
 2. Dit bericht doet me goed en ik ben het heel erg met je eens.Ik werk al jaren in de ouderenzorg en zie het verworden tot een product wat we zo goedkoop en efficiënt mogelijk moeten leveren. Plotseling moeten we een voorbeeld nemen aan andere landen. Vreemd dat we dat op het ene vlak beslist niet willen en op dit vlak wel. Blijkbaar doet geld pricipes verbleken. We moeten trots zijn op onze ouderenzorg zoals we die hadden en ons niet ineens gaan meten met het buitenland omdat dat in dit geval even beter uitkomt. De ziel is uit de zorg en dat is diep triest in een land waar we het zo goed hebben. Het wordt tijd dat we eens aan de bel trekken.

  Beantwoorden
 3. Het is in mijn beleving lastig in deze tijd een juiste balans te vinden tussen menselijkheid en zakelijkheid.
  Misschien is de “wasstraat” meer in te richten als een heel prettige ervaring waar je met muziek, warmte en lekkere geuren fris weer uitkomt…zonder je aan allerlei personen te hoeven blootgeven!

  Beantwoorden
 4. “Care or cure” de patiënt wil care en verzekering maatschappij wilt cure. Wij betalen voor ziektekosten verzekering en zij betalen voor zorg. Dus cure komt boven care, helaas.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen