Het appelpad in Appel

Geloof het of niet, er bestaat een dorpje dat Appel heet. Ik kende het niet, alhoewel het vlakbij Nijkerk ligt. Er komen een hoop spreekwoorden bij me op die mogelijk op het Appelpad slaan.

Appeltje-eitje. Klopt aardig, het pad is gemakkelijk te lopen, recht toe recht aan en goed aangegeven. Wil je er een ommetje van maken sla je de lus aan het eind over en loop je ongeveer een uurtje, “een makkie”.

Appelig, nou dat is een uitspraak die mij met mijn schildpad-manie aanspreekt. De betekenis van “appelig” is dat je je verveelt en futloos en weinig energie hebt. Leen Valkenier, schrijver van de Fabeltjeskrant verzon de uitdrukking voor Stoffel de schildpad. Die voelde zich nogaleens “appelig”. Nou dan is het zeker aan te raden het pad te lopen om weer wat nieuwe energie op te doen.

Appeltje te schillen. Tsja, dat is duidelijk verwijtend. Kan je van toepassing vinden als je van klompenpaden verwacht dat het een merendeel onverhard pad is. Dat is het Appelpad niet, dus als onecht klompenpad te benoemen.

Als je het zo ervaart zal je door de “zure appel heen moeten bijten”.

Wat ik vind van het appelpad? Aardig agrarisch cultuurlandschappad, makkelijk te lopen, dichtbij Amersfoort, goede sfeer. Als je aan het begin of eind even ‘in de Maneschijn’ wilt winkelen, ook leuk.

Plaats een reactie

Je kunt een afbeelding invoegen